Tuto výživnou polévku z dýně a červené čočky si u nás oblíbili všichni. Je rychlá a díky červené čočce dobře zasytí.
K přípravě stačí dýně, červená čočka a běžná kořenová zelenina, k dochucení používám bílý pepř, sůl, chilli prášek, zázvor, kari nebo kurkumu. Zdá se, že to je velké množství koření, ale nedávám jej pokaždé všechno.
Dělám dvě varianty – zimní, která prohřeje a zahřeje, a nepálivou, která je vhodná i pro děti a ty, kteří pálivé nemusí. V zimní verzi používám koření, jako je 3 cm oddenku zázvoru a lžičku chilli prášku (nejlépe kajenského pepře, který krásně prohřeje tělo až do konečků prstů na nohách a rukách). V nepálivé verzi používám koření jako je bílý pepř, kukrkuma a špetka chilli prášku (opět kajenský pepř).
Suroviny:
- 1,5 litru vody
- 500 gramů nakrájené dýně
- 5 středních brambor
- 3 mrkve
- 1 petržel/pastiňák/kousek celeru
- 3 stroužky česneku
- 1 velká cibule
- 150 gramů červené čočky (suché)
- 1 lžička kari
- špetka kajenského pepře (chilli)
- špetka soli a pepře
- 2 lžíce oleje
- 1/4 kostky zeleninového vývaru
- volitelně: 3 cm oddenku čerstvého zázvoru, 1 lžíce chilli prášku, 1 lžička bílého pepře, 1 lžička kurkumy
Brambory, dýni, mrkev a petržel/pastiňák/celer oloupu a nakrájím na kostičky. Vše nasypu do hrnce s vodou.
Oloupu česnek a cibuli, nakrájím a přidám do hrnce. Přidám vývar v kostce, sůl, pepř, olej a červenou čočku.
Vše vařím 25 minut a v závěru pomixuji v mixéru.
Podávám dozdobené opraženými dýňovými semínky a zakysanou smetanou. Lze zahustit také ovesným mlékem, pokud je polévka příliš řídká.
Dobrou chuť!

Je přírodním zahradníkem, který ukazuje, jak se lze z vlastní zahrady zásobit čerstvým ovocem, bobulemi, bylinkami, ořechy a vejci a mezitím vybudovat bujnou přírodní zahradu kypící životem. Více si o něm přečtete zde>>