Krasojedlé zahrady

Blog o přírodních jedlých zahradách

Pečená dýně jako příloha

Tento recept je zcela jednoduchý a vyžaduje kromě dýně jen olej, sójovou omáčku a sůl. Na přípravu je jednoduchý a zabere jen 10 minut na přípravu a další půl hodinu na pečení. Skvěle se hodí jako příloha k masu a jiným jídlům z luštěnin. Z takto pečené dýňové dužiny lze také připravovat polévku.

Suroviny: 

  • 1 střední dýně Hokkaidó
  • 4 lžíce oleje
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • himalájská sůl

Dýni důkladně umyji a opláchnu, rozkrojím a lžící vyberu měkkou část se semeny. Dýni rozkrájím na 1,5 cm tlusté plátky a nožem vykrojím zbytek měkké dužiny.

Pekáček si vyložím pečícím papírem a dýni nakladu na pečící papír.

Sójovou omáčku a olej smíchám v hrníčku a potřu důkladně směsí, zbytek naleju na pekáček.

 

Peču asi 30 cm při 160 °C.

Teplé podávám. Dobrou chuť!

Facebook

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Související články

Radim Holinka

Přírodní zahradník

 Nejdůležitější dobou, kdy se formoval můj budoucí vztah k zahradě, pěstování zeleniny a ovoce a zdravým pobytem venku a pozitivnímu vztahu k pohybu v zahradě, bylo bezesporu moje dětství. Po pár dnech ve školce, která mě nenadchla, byly tři roky s babičkou a dědou na zahradě, to nejlepší, co jsem zažil. Vše jsem pozoroval, pomáhal jsem, byl jsem všeho součástí. 

Samozřejmě můj pozitivní vztah k zahradě nástupem do školy neskončil. Zahrada  bylo vždy místo, kde se pěstovaly květiny, zelenina a ovoce, ořechy a jedlé bobule. Součást zahrady byly také slepice, králíci a neodmyslitelně kočka a pes. 

Po setkání s permakulturou, filozofií přírodních zahrad a ekozahrad mě tato témata oslovila. Přidala se další témata jako trvalá udržitelnost, potravinová soběstačnost, staré odrůdy, semenaření, voda v zahradě a kooperace s přírodou.  

Po letech strávených v krajském městě plné párků byl návrat na rodnou hroudu velmi očekávaný. Později se objevila možnost odstěhovat se za hranice k našim severním sousedům. Bohudík jedním z kritérií a zároveň důvod, proč zůstat, se stala zahrada a její nenahraditellnost v prostředí města. 

Radim Holinka

Nejnovější příspěvky
Recepty aneb užívejte přírodní zahrady