Velké množství dýní znamená i velké množství semínek. Dýně Sweet Meat Oregon Homestead má malý osemeník a tlustou dužinu. Vyniká velkou plodností. I když semínek není moc, jsou velmi dobré. Syrové mají lehce nahořklou chuť, která se po pražení ztratí. Na závěr lehce posolím a zobání k dobrému filmu je hotové.
Suroviny:
- dýňová semínka
- olej
- sůl nebo chilli prášek
Semínka po usušení přesypu do nízké misky a rukama několikrát odrhnu ve dlaních. Po odrhnutí je venku vyfoukám, abych odstranil veškerý odpad.
Na nízkou pánev naleju pár lžic oleje, rozpálím a na středním ohni opražím. Pravidelně obracím vařečkou, až semínka začnou hlasitě lupat a nafouknou se. Je nutné semínka hlídat, pravidelně míchat vařečkou, protože se rychle spálí.

Na závěr semínka předělám z pánve na misku a podle libosti dochutím solí nebo chilli práškem.
Dobrou chuť!


Je přírodním zahradníkem, který ukazuje, jak se lze z vlastní zahrady zásobit čerstvým ovocem, bobulemi, bylinkami, ořechy a vejci a mezitím vybudovat bujnou přírodní zahradu kypící životem. Více si o něm přečtete zde>>
2 komentáře
Dobry den na fotce jsou semena uvedene dyne?Jsou predem vyloupane?mam je doma jsou obrovske a prazi se po oloupani?Dekuji za info.Jana
Dobrý den, děkuji za komentář. Na fotce jsou komerčně dostupná semena koupená v e-shopu. Semena ze Sweet Meat Oregon Homestead také pražím, je jich o poznání méně jak z jiných dýní. Díky relativně měkké slupce mi chutnají nejvíce. Z předloňské a loňské úrody mám kýbl mixu semen – většinu SMOH a také Hokkaidó. Další dýně, které pěstuji, jsou Goliáš a Hokkaidó, které též pražím, ovšem slupka je o poznání tužší, ale je jich o poznání více. Pěkný den Radim Holinka