Krasojedlé zahrady

Blog o přírodních jedlých zahradách

Základní recept na dýňové pyré

Dýňové pyré je zcela základní způsob jak zpracovat velké množství dýně/dýní pro pozdější využití. Dýňové pyré lze mrazit a uchovat tak pro další upotřebení. Pak pytlík s dýňovým pyré jen vytáhnu předem z mrazáku a používám k dalšímu upotřebení. Menší nevýhodou mraženého dýňového pyré je skutečnost, že pustí dost vody.

Suroviny:

  • dýně
  • pařák na knedlíky
  • voda

Do většího hrnce umístím pařák na knedlíky a naleju dostatečné množství vody. Dýni rozkrojím, zbavím měkké části. Nakrájím na kostky a umístím na pařák do hrnce.

 

 

Vařím v páře na mírném plamenu 20-25 minut. Pokud ji používám dále do receptů, vařím krátce. Pokud ji vařím do jídla, které bez další tepelné úpravy budu jíst, vařím déle.

 

Facebook

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Související články

Radim Holinka

Přírodní zahradník

 Nejdůležitější dobou, kdy se formoval můj budoucí vztah k zahradě, pěstování zeleniny a ovoce a zdravým pobytem venku a pozitivnímu vztahu k pohybu v zahradě, bylo bezesporu moje dětství. Po pár dnech ve školce, která mě nenadchla, byly tři roky s babičkou a dědou na zahradě, to nejlepší, co jsem zažil. Vše jsem pozoroval, pomáhal jsem, byl jsem všeho součástí. 

Samozřejmě můj pozitivní vztah k zahradě nástupem do školy neskončil. Zahrada  bylo vždy místo, kde se pěstovaly květiny, zelenina a ovoce, ořechy a jedlé bobule. Součást zahrady byly také slepice, králíci a neodmyslitelně kočka a pes. 

Po setkání s permakulturou, filozofií přírodních zahrad a ekozahrad mě tato témata oslovila. Přidala se další témata jako trvalá udržitelnost, potravinová soběstačnost, staré odrůdy, semenaření, voda v zahradě a kooperace s přírodou.  

Po letech strávených v krajském městě plné párků byl návrat na rodnou hroudu velmi očekávaný. Později se objevila možnost odstěhovat se za hranice k našim severním sousedům. Bohudík jedním z kritérií a zároveň důvod, proč zůstat, se stala zahrada a její nenahraditellnost v prostředí města. 

Radim Holinka

Nejnovější příspěvky
Recepty aneb užívejte přírodní zahrady